Solido, Lissabon

Op een steenworp afstand van het toeristische centrum in Lissabon vind je Solido waar de authentieke keuken perfect samensmelt met de Fado

In veel opzichten lijkt Lissabon wel wat op Barcelona. De stad is aan zee gelegen en vanaf het Praca do Rossio (naast Praca Figueres) loopt een brede straat, Rui Augusta, recht naar zee. Het is een bekend beeld met de poort op het eind. Net als de Ramblas stikt het hier van de toeristische restaurantjes maar krijg je hier niet de tapas maar de kabeljauw om de oren. En net als op de Ramblas moet je deze restaurants ook snel overslaan.

Wil je op zoek naar het authentieke Lissabon dan neem je bij het plein de trappen naar boven. Solido is geopend van woensdag tot en met zondag en heeft buiten maar een paar tafeltjes. Wat voor weer het ook is, bij Solido moet je binnen zitten met live Fado muziek en een authentieke keuken.

Pasteis de Bacelhau

De Pasteis de Bacelhau, een soort bitterbal van kabeljauw is heerlijk krokant en perfecte balans tussen vis, kruiden en ragout. Niet de vette hap zoals bij de toeristische tentjes. De pasteis de Baclhau is het meest populaire gerecht van Portugal en wordt gemaakt van gedroogde. Eigenlijk is dat een beetje raar, want de gedroogde kabeljauw komt uit Noord Europa en Portugal is bij uitstek het land van vers gevangen vis.

Omdat we al een paar dagen aan een visdieet zaten koos ik bij de tweede gang voor een stoofpot van kalfsvlees. Ook deze was perfect; mager vlees en boterzacht.

Het dessert was een lastige keuze, dus hebben we er maar twee genomen. Geen pastel de Nata maar een trio van mousse en een Pudim Abade de Priscos , een typisch Portugees dessert met karamelsaus. Het dessert is ooit bedacht door Vader Manuel Rebelo, de Abt van de abdij van Priscos. Naast heel veel eigeel bevat een originele “pudim” ook bacon.

9.5 De hoogste beoordeling die we tot nu to gegeven hebben. De keuken is heerlijk authentiek en van hoge kwaliteit. Bovendien was de bediening perfect. Zelden hebben we personeel gezien met zoveel plezier in hun werk en dan ook nog eens live Fado muziek. Perfect geserveerd.

Adres: Calçada do Duque 33, 1200-155 Lisboa,
Website: Solido op Facebook
Prijs: Circa € 40 pp. voor drie gangen.