Restaurant Thes, Athene

on

Het einde van 2023 nadert met rasse schreden. Het culinaire hoogtepunt van het jaar was ongetwijfeld ons bezoek aan Restaurant Thes in hartje Athene. Traditionele Griekse gerechten met een fine dining twist zorgde voor een weldaad aan smaakexplosies.

Net iets buiten het historisch centrum vindt je Restaurant Thes in de wijk Monastiraki, net ten noorden van de Acropolis en vlakbij metrostation Monastiraki. Hoewel de wijk Plaka, ten oosten van de Acropolis eigenlijk het meest bruisende deel van de stad is en in veel opzichten doet denken aan de wijk Podil in Kyiv riep het straatje waarin Thes gevestigd wat herinneringen op aan de wijk Trastevere in Rome.

Bij het voorgerecht kwam de traditionele Tzatsiki op tafel, maar dan met zwarte knoflook en avocado wat direct al voor een smaaksensatie zorgde. De gefrituurde Kolokithokeftedes, bitterballen van Zucchini (courgette) met een licht zoetzure mousse deden er niet voor onder.

Ook de traditionele Griekse hoofdgerechten zagen er nét even iets anders uit. En smaakten meer dan nét iets beter.

Links zien we een heerlijk stukje pulled lamsvlees uit Thessalia met wijnbladeren, mousse van olijf olie en Bulgur en traditionele Griekse “gemista” smaken zoals je die tegen komt in onder andere de Moussaka. In het midden een Taliata souvlaki met zoete aardappel frietjes en San Michali kaas van Syros. Rechts de traditionele Moussaka met een bistronomische twist. De basis is klassiek met gemengde groenten, gehakt en bechamel saus maar de pure smaken worden nog meer kracht bijgezet door de toefjes aromatische Dodoni yoghurt met “graviera” kaas crackers van het eiland Naxos. Omdat we eigenlijk al verzadigd waren en overweldigd met smaken besloten we geen dessert te nemen, maar werden alsnog getrakteerd op een heerlijk, zelfgemaakt dessert van pistache ijs.

9 Fantastische combinatie van smaken in traditionele gerechten voor een schappelijke prijs.

Adres: Taki 16, Athina 105 54, Greece
Website: thes.katalogos.menu
Prijs: ca € 40,- per persoon voor drie gangen met een glas wijn