Le Petit Boutary, Parijs

De kleine Boutary is misschien het best te vergelijken met Librije’s Zusje, een spin-off van een beroemd restaurant dat al snel zelf een vermelding in de Michelingids behaalde. Le Petit Boutary is verrassend betaalbaar.

De geschiedenis van Le Petit Boutary begint in 1888 met het kaviaarhuis Boutary. In 2016 volgt het restaurant Boutary onder een nieuwe eigenaar in Saint Germain-des-Prés. In 2018 volgt Le Petit Boutary. Inmiddels is er ook een Boutary Tokyo, Le Petit Boutary is informeel en vriendelijk geprijsd en verdiende al snel een vermelding in de Michelingids.

Uiteraard begonnen we met de Kaviaar du Jour die volgens traditie op de hand geserveerd wordt. Volgens de meeste beschrijvingen eet je kaviaar van een parelmoeren lepeltje, of van de muis van de hand omdat dit deel van de hand weinig poriën heeft en daardoor niet de smaak beïnvloed. De traditie heeft echter een diepere laag. Vroeger was de kaviaar alleen voor de Russische Elite die regelmatig te maken kreeg met moordaanslagen. Door de kaviaar op de hand te serveren dacht men te kunnen voelen of er gif in de kaviaar gespoten was.

Na de kaviaar volgde het 4 gangen menu. De amuse vooraf werd gedomineerd door chocolade mousse. Een verrassende keus aan het begin van de maaltijd, maar geen briljante keus omdat het de smaak van andere ingrediënten volledig overstemde. De eerste gang was wel een zeer smaakvolle combinatie van eiermousse met zalm kaviaar, fluweelzachte paddenstoel en knapperige bacon. De tweede gang bestond uit Mul gewikkeld in groene kool met mousse van groene erwten, zoete aardappel en jus.

De derde gang bestond uit Black Angus met zoete peper en witte asperge. Het vlees was à point,maar ietwat aan de zoute kant. Zout wordt vaak gebruikt om de smaak van een product omhoog te halen, maar een mooie balans met zoutkristallen kan het vlees ook wat extra textuur meegeven. In dit geval was het nét iets te veel. Als afsluiter een Franse klassieker, de Baba au Rhum, een dessert van soufflé met ananas en vanille ijs geflambeerd in rum. Bij het flamberen wordt de rum aangestoken om het dessert van een krokant laagje te voorzien. Het dessert van Le Petit Boutary bevatte naar mijn smaak iets teveel rum waardoor het wafeltje verschroeide en ná het uitblazen er nog té veel alcohol overgebleven was.

6 De kaviaar was fantastisch, maar het menu voldeed niet geheel aan de verwachtingen. Met name de eerste gang werd gedomineerd door de chocolade en de verschillende gerechten ontbrak het aan de gelaagdheid die je zou mogen verwachten van een Michelin vermelding.

Al met al vinden we de vergelijking met Librije’s Zusje niet helemaal op gaan. Ja, het is vergelijkbaar als Spin-off van een sterrenrestaurant, maar kwalitatief zit Le Petit Boutary voor ons nog niet op het niveau dat een vermelding in dé gids rechtvaardigd.

Adres: 16 rue Jacquemont 75017 Paris
Website: https://www.petitboutary.com/en/
Prijs: Circa 60 Euro voor 4 gangen. 15 Euro voor de Kaviaar du Jour.

Le Petit Boutary ligt naast de wijk Montmartre en is het best bereikbaar via Metro lijn 13, station La Fourche.