Kook Atelier / Op Oost, Oosterend

Op Oost – Boutique Hotel & Restaurant het Kook Atelier in Oostereind op Texel werd in 2023 grondig verbouwd, maar door een creatieve oplossing konden wij toch genieten van een heerlijke culinaire ervaring

In het voorjaar van 2023 was het chaos in het Texelse dorp Oosterend waar het Kook Atelier gevestigd was in het boutique hotel Op Oost. Alle wegen lagen open vanwege werkzaamheden aan het riool. Het hotel en het restaurant werden gesloten omdat ze niet bereikbaar waren. Een uitstekende gelegenheid om hotel en restaurant een grondige make-over te geven. Maar wat doe je als je een paar maanden niet bereikbaar bent? Zeker na twee jaar corona pandemie was het niet heel aantrekkelijk om de deuren volledig dicht te doen en zo ontstond er een bijzondere samenwerking tussen dit culinaire topteam onder leiding van chef Joram Timmerman en gastvrouw Valerie Jongeneel dat tijdelijk zonder keuken zat en de spiksplinternieuwe Bistro Bar aan de Vismarkt in Den Burgh dat nog zonder keukenbrigade zat. Gedurende enkele maanden serveerde het team van het Kook Atelier hun gerechten op deze locatie.

We begonnen onze culinaire ervaring met gepekelde koningsvis uit Zeeland met ingelegde rettich, bieslook een zeewier. De gepofte rode biet stond centraal in het tussengerecht en werd geserveerd met crème en krokantjes van schapenkaas en een dressing van groene kruiden olie. Het hoofdgerecht bestond uit boerderij eend geserveerd met knolselderij, konings oesterzwam, boerenkool en eigen jus. We besloten de maaltijd met een Tarte Tatin met stroopwafel, appel, gezouten karamel en beurre noisette.

Het team van het Kook Atelier werkt graag met lokale producten. In de meeste gevallen strekt dit begrip zich uit van Groningen tot aan Zeeland. Zo is de koningsvis in Zeeland gekweekt, en ook de Nederlandse wijn uit het arrangement komt van de Kleine Schorre in Zeeland. Voor de BOB serveert het kookatelier een botanical arrangement van kombucha tot kefir en kruideninfusies als alternatief en bijzondere alcoholvrije pairing bij het menu.

Ondanks de beperkingen van een vreemde keuken hebben we genoten van de smaken van het Kook Atelier. De vermelding in de Michellin Gids en plaats 73 in de Lekker 500 heeft het team zeker waargemaakt.

8 met een griffel. Vanwege de sluiting van Op Oost moest het team het doen met een vreemde keuken op een andere locatie waardoor er een aangepast menu geserveerd werd. Wat we in vijf gangen voorgeschoteld kregen was uitstekend en doet ons reikhalzend uitzien naar het nieuwe menu met vijftien smaakmomenten.

Adres: Oost 76, 1794 GN Oosterend
Website: https://www.opoost.nl/
Prijs: Tien smaakmomenten € 89 tot vijftien smaakmomenten € 119. Wijnarrangement € 69