Over ons

Wij Nederlanders zijn aardappeleters, prakkers, stampers, of toch niet? Het ligt er maar net aan uit welke hoek je komt; het calvinistische noorden, of het roomse zuiden. De tijd van de saaie ‘Hollandse pot’ is wel voorbij. In het westen wordt je dan een Foodie genoemd, maar passie voor lekker eten en drinken heeft al eeuwenlang een naam: Bourgondisch.

De definitie van een Bourgondiër is dat hij van het leven geniet. Het is niet voor niets dat we de zuidelijke Nederlanden als Bourgondisch zien, want zo rond de 15e eeuw behoorden Brabant en Limburg toe aan het Bourgondische Rijk. De passie voor eten en drinken in deze provincies heeft vooral een historisch culturele oorsprong in navolging van de flamboyante en ‘ietwat’ copieuze levensstijl van de illustere hertogen van Bourgondië.

Wie precies wil weten hoe deze historische vork in de steel zit doet er goed aan het boek De Bourgondiërs, aartsvaders van de lage landen van onze zuiderbuur Bart van Loo in één adem van kaft tot kaft te lezen.

Als levensgenieter én wereldreiziger kom ik in veel verschillende steden en mag ik daar graag een vorkje prikken. Vrienden vragen me vaak om tips, dus uiteindelijk het besluit genomen om hier het nuttige met het aangename te verenigen; mijn tips voor een lekker avondje eten.