Restaurant ’t Nonnetje, Harderwijk

Harderwijk is best een verrassende culinaire hotspot in midden Nederland. Met twee Michelinsterren spant Restaurant ’t Nonnetje de kroon. Maar in de voormalige Hanzestad en Zuiderzeehaven Harderwijk zijn er relatief veel goede restaurants te vinden zoals Basiliek, Rattatouille en Chez Brochard. Het Nonnetje is gevestigd in een historisch pand aan de Vischmarkt en haalde in 2004 haar eerste ster. Sinds 2006 staat de keuken onder leiding van Chef Michel van der Kroft die het in 2015 naar twee sterren wist te brengen. Daarmee behoort het restaurant tot de Nederlandse Culinaire Eredivise. De kaart is een combinatie van Hollandse nuchterheid en Portugese Passie,wat te danken is aan zijn in Portugal geboren vrouw Maria do Céu.

Het menu wisselt regelmatig met de seizoenen. Wij aten hier in het voorjaar, dus alweer een paar maanden terug. We hadden daarmee geluk dat één van de klassieke signatuurgerechten van ’t Nonnetje in het menu zat, de dimsun.

We kozen voor Michel’s Meesterkok Menu en begonnen met een heerlijke amuse, een gesouffleerd broodje met platte kaas, olijf en ansjovis, gevolgd door een Oester met Timut peper uit Nepal. De eerste gang was Paling met koolrabi en kaviaar. Daarna kwam de gestoomde Skrei met mosselen.

Als vleesliefhebber smulde ik van de dimsun met Iberico varken met rettich en zwarte knoflook waarbij de worteljus voor een fabelachtige smaaksensatie zorgde. De worteljus heeft meer dan vijf uur lopen pruttelen en sudderen en zorgt voor een geconcentreerde en verfijnde smaak.Het laatste vleesgerecht was ook een streling voor de tong en bestond uit verschillende bereidingen van geitenbok met morieljes.

We aten hier rond Valentijnsdag, dus in de sectie nagerechten mocht het rode hartje niet ontbreken. Natuurlijk met het ijs met lychee, maar ook met de bonbons. Toch stak de Hemelse Modder, een pollepel pure chocolade mousse er voor ons bovenuit. En natuurlijk de puur Portugese Pata Naga, een custard cakeje met bladerdeeg.

Sommelier Edger Groeneveld is verantwoordelijk voor de wijnkaart van het restaurant. De kaart bevat een aantal pareltjes zoals de Blaufrankisch van Thom Wachter uit Oostenrijk, en natuurlijk prachtige volbloed Portugese wijnen. Het is ook mooi om te zien dat op dit niveau er – weliswaar mondjesmaat- ruimte komt voor Nederlandse wijn op de kaart.

8 ’t Nonnetje is een waanzinnig avondje lekker uit eten en drinken. Het restaurant heeft duidelijk een eigen stijl met de Portugese invloeden en de gerechten zijn uitgebalanceerd qua structuur en verrassende smaken.

Opmerking bij de beoordeling: Deze is op basis van het niveau van het restaurant waarbij de lat voor een twee sterren restaurant natuurlijk erg hoog ligt. ’t Nonnetje scoort uitstekend in dit segment. Een lage beoordeling zou de tweede ster niet waard zijn, een hogere beoordeling zou betekenen dat ze klaar zijn voor een derde ster. Een ‘gewoon’ restaurant kan dus hoger scoren dan een sterren restaurant, maar dat wil niet zeggen dat het eten daar beter is omdat ik die niet beoordeel op sterrenniveau.

Adres: Vischmarkt 38 3841BG Harderwijk
Website: https://www.hetnonnetje.nl/
Prijs: 4 gangen € 105,00 tot 7 gangen € 150,00 pp. Wijnarrangement per glas € 12,50